TÜZELÉSTECHNIKAI KITEKINTÉS

Vegyestüzelésű kazán telepítésével nemcsak a fűtési-, hanem adott esetben a használati-melegvízszükségletet is biztosíthatjuk az épületben. Amennyiben korábban gázfűtésünk volt, érdemes erre tekintettel lenni a vegyestüzelésű kazán telepítése során is, úgy, hogy végeredményben kombináljuk a korábbi gázfűtésünket az újonnan beépített vegyestüzelésű kazán készülékkel. A vegyestüzelésű kazán egyik legjelentősebb előnye az, hogy rendkívül könnyű üzemeltetni. Nincs szükség arra, hogy bármilyen mértékű szakmai tudásra tegyünk szert ahhoz, hogy vegyestüzelésű kazán készülékünket hatékonyan és biztonságosan működtetni tudjuk, különösebb nehézségek nélkül üzemeltethetjük az egész fűtési időszak, illetve használati melegvíz-előállítás céljából akár az egész év során. Igazán könnyű kezelhetőségét akár egyszerűnek is mondható felépítésének köszönheti. Ugyanebből a tulajdonságából fakad a vegyestüzelésű kazán egy további előnye is: Nevezetesen az, hogy nagyon ritkán hibásodik meg és igényel szakember által végzett javítási munkálatokat a készülék.

Az elmúlt években, mint minden, a szilárd tüzelőanyagok égetésére alkalmas kazánok is óriási technikai feljődésen estek át. Egy modern kazán beszerzése már nem jelent pár óránkénti tűz ellenőrzést, napi többszöri fáradságos újra megrakást. A következőkben néhány technológiai újítással ismertetnénk meg önöket, melyek azon kívül, hogy könnyebbé teszik szilárd tüzelésű kazánjaink használatát, még hatásfokukat is javítják.

A kezelést megkönnyíti a mozgatható égési rostély és a fogantyúval rendelkező kihúzható nagy hamugyűjtő fiók a kazán alján. A tüzelőanyag adagolását csigás megoldással szinte már bárhonnan meg lehet oldani. Adagolótartályból, vagy akár másik helyiségből is képes egy programozott automatika a kazánunkat ellátni tüzelővel. Teljesen automatizált működésű kazán esetén nem szükséges manuálisan beavatkoznunk. A gyújtástól kezdve a tüzelőanyag-adagoláson át egészen az égési folyamatokhoz elégséges mennyiségű levegő biztosításáig minden felhasználói közbenjárás nélkül megy végbe. Egyes kazánok még az amúgy bizonyos időnként szükséges tisztítás feladatának terhét is képesek a felhasználó vállairól levenni, vagyis önműködően kiszállítják a tüzelés során keletkezett hamut is. Termosztátok segítségével képesek érzékelni, és ha a beltéri hőmérséklet egy adott pont alá csökken, akkor fűteni kezdenek. Tehát mindaddig, amíg elég meleg van, nem fogyasztanak energiát.

Természetesen olcsóbb megoldás is létezik a teljes automatizációnál. Egy megfelelően nagy puffertartály beépítésével lecsökkenthetjük a tűzrakási időt.

A hatásfok növelése és a CO kibocsátás csökkentése az égőtérbe helyezett kőzet anyagú, boltív alakú katalizátor használatável elérhető. Ez nem engedi, hogy a lángnyelvek a tűztér felső fém részét közvetlenül nyaldossák, tehát túlhevítsék, amely túlhevülés miatt az egyszerű szilárd tüzelésű kazánok tűzterének felső fém részei idővel szétéghetnek. A kőzet boltív felizzik, így visszasugározza a hőt a tűztér egészébe, hogy mindenhol jó legyen a hőátadás, a tűzteret és a hamuteret szinte mindenütt körülvevő víztér felé, és így a boltív feletti fémek nem hevülnek túl, mert a boltív sugárzása felfelé is egyenletes. A kőzet boltív lefelé tereli a lángnyelveket úgy, hogy a füstgázok kénytelenek áthaladni a kőzetboltív felett, a füstgázjáratokon így jelentősen megnövelve a hatásfokot.

A CARBOROBOT típusú kazán különleges magyar szabadalom. Forgórostélyos technológiát alkalmaz, eltérően csigás tűzterű kazánoktól. A forgórostély könnyedén elviszi a tűztérből a salakot, akkor is ha sok és összesül. Ez a kazántípus kiemelkedik az ismert kazánok közül a különlegesen jó tisztulási képességével, valódi multifuel kazán. Hosszú évek óta működnek magas hamutartalmú, összesülő, alacsony fűtőértékű anyagokkal. Igen széles tartományban képesek elégetni a más kazánokban tiltott, rossz minőségűnek tartott anyagokat is. Ezt a kitűnő tulajdonságot segítik az aktiv bolygató és rezgető eszközöket tartalmazó tartályai, amelyek mindenféle nehezen kezelhető anyagot bejuttatnak a tűztérbe.

Számítógépes vezérléssel könnyen szabályozhatók és távfelügyelettel is kezelhetőek. Csoportokban telepíthetők, ezért nem csak egyedi épületeke fűtésére alkalmasak, hanem fűtőművek is létrehozhatók belőlük, akár több MW teljesítményben. Széles típusválasztéka miatt minden területen használhatók (családiházak, iskolák, üzemek, önkormányzatok).

Végezetül pedig egy pár gondolat: Könnyen kiszámolható, hogy sokkal olcsóbb a szilárd fűtőanyaggal előállított hő. Kazán vásárlás előtt mindig konzultáljunk szakértővel, és vegyük figyelembe a használni kívánt tüzelőanyag típusát. Nézzünk körbe az interneten is, mert napról-napra számos technológia újítás jelenik meg. Bármilyen kazánunk is legyen, ha is nincs jól beállítva, az adott tüzelőanyaghoz, akkor biztosak lehetünk benne, hogy pocsékolunk, és rossz hatásfokkal is fűtünk. Valamint nagyon fontos a jó, karbantartott kémény, hiszen elhanyagolása akár az életünkbe is kerülhet.