A mai szénkészletek sok-sok millió évvel ezelőtt jöttek létre, amikor a Földet esőerdők borították. Az elhalt növények a mocsaras területeken belesüppedtek az iszapba. Mivel itt nem volt elegendő oxigén, a baktériumok nem tudták elbontani a növényeket, így ezek az évmilliók során különböző kémiai és fizikai folyamatok következtében szénné alakultak át, így a legtöményebb fosszilis energiahordozó keletkezett, melynek felhasználása a Föld országaiban folyamatosan növekszik.

A Sajóközi bánya

Működésünk legfontosabb feladata – a Borsodi Szénmedencében fellelhető barnaszénkészlet felszínre hozatala, külfejtéses és terveink szerint mélyműveléses technológiával, ezáltal – a lakossági szénellátás folyamatos biztosítása. Átlagos éves kitermelésünk 51 600 tonna, mely a kereslet függvényében változhat.

Munkahelyteremtő programunk keretében beindítottuk gyártmányok előállítását is. Ez azt jelenti, hogy az osztályozás során leválasztott 0-20 mm-es szénporból préseléses eljárással brikettet, szénpelletet gyártunk és értékesítünk az olcsóbb árfekvésű lakossági szénigények kielégítésére.

Kiemelkedő hangsúlyt fektetünk az ökológiai egyensúly megbontását követő helyreállításra. A rekultivációs munkák során az eredeti állapottól gazdagabb természetes háttérkörnyezet megteremtésére törekszünk (erdősítés). Ezen elsődleges szempont fokozott megtartása mellett forgalmazunk a fedőanyagban található kavicsot, homokot, amelyekre bányászati jogosultságunkat kiterjesztettük, valamint ahol tó marad a rekultiváció utáni végállapotban, ott a „mentett”, letermelt humuszt is értékesítjük.

A jelenleg gyártott lakossági tüzelőberendezések hatékonysága az utóbbi években hatalmas mértékben javult. Számos cég (többnyire cseh, német és lengyel, de magyar is) fejlesztett ki automata rendszerű kazánokat, amelyek kényelmi szempontból megállják a versenyt a gázfűtéssel folytatott versenyben.

Honlapunkat böngészve képet alkothatnak egy saját kitermelést folytató szénbányászati társulásnak a működéséről, a feldolgozási tevékenységéről. Hangsúlyozni szeretnénk, hogy az ország stabil, független, szénbázison alapuló energia ellátása hazai erőforrásokkal évszázadokon át biztosítható lehetne. Ha olcsón, költség hatékonyan szeretné a fűtéséhez szükséges hőenergiát előállítani, és támogatni a magyar munkahelyteremtést, akkor termékeink ideális választást jelentenek.

Jó szerencsét!

Huszti Béla
vezérigazgató